Trävaror

Hos oss hittar du ett brett sortiment av träprodukter för ett oändligt antal användningsområden. Förutom sortimentet i fasta längder kan vi även ta specialbeställningar. Det mesta inom trä är möjligt – testa oss!

sågade trävaror
Sågade trävaror

Vårt kubbsågverk kan hantera både furu och gran

Anrika Tibro är känt för sin långa tradition av möbeltillverkning, där timret till vårt sågverk kommer från de fina skogarna i kringliggande Skaraborg. Här producerar vi förstklassig kubb med 10 till 18 cm i topp och stocklängder på 2,55 m resp 3,0 m. Efter inmätning av VMF Qbera sorteras stocken i timmersorteringen. Den moderna sågen har en kapacitet på 750 stock per timme och består av en rak produktionslinje med planreducerare, profileringsaggregat samt delningssåg. För att uppfylla målen för KD 56°C/30 min-märkning sker själva torkningen i kammartorkar med ventilationstorkning. Slutprodukten blir bl.a. konstruktionsvirke och emballagevirke, men även virke till vår limfogstillverkning där kraven på friskkvistsortering är hög. Allt spillmaterial tas om hand och blir till nya briketter för värmeverk och pannor. Sedan 2018 har omfattande investeringar gjorts bland annat ny timmersortering, hyvellinje samt allmänna uppgraderingar. 

  • Vi innehar KD 56/30 certifikat.
  • Vi är certifierade enligt FSC® (License code: FSC-C007709)
  • Vi är certifierade enligt PEFC™ (License code: PEFC/05-35-152)
sågade trävaror

Hyvlade trävaror

Det mesta inom trä är möjligt

Vår buntanläggning är en av Sveriges mest moderna, men vår skickliga personals erfarenhet är resultatet av en mångårig småländsk tradition inom hyvlingsindustrin. Vi erbjuder ett brett sortiment av hyvlade trävaror, framför allt läkt men även planhyvlat och spontat.

Ur vårt standardsortiment buntar och paketerar vi halvpaket inkl. kvartspaket och märker upp leveransen efter era behov. För den holländska marknaden håller vi ett ”Pick-a-Pack”-lager i gran 22/25/32 mm hyvlat för extra snabba leveranser. Vi har även möjlighet att erbjuda exakt kapat i svärdkap (+-2 mm) för speciella ändamål.

Vår höga servicegrad gör det mesta möjligt, så välkommen med dina specifika förfrågningar.

hyvlade trävaror

Från skog till limfog

Kvalitetsvirket som utgör kärnan i vår berömda limfog kommer från de djupa skogarna uppe i norr och är certifierad. I vår moderna tillverkningsprocess pressas trälameller samman under stort tryck och hög värme vilket gör att vi endast behöver använda 0,02% miljöanpassat lim. Resultatet ger en sömlös, vacker och naturlig finish med otrolig formstabilitet. Vi erbjuder våra kunder en stor bredd av fasta längder och tjocklekar i önskad kvalitetsnivå. För att hålla smuts och fukt borta skyddas skivorna styckvis av en miljövänlig krympplast innan de levereras ut till kund.

limfog furu

Limfog Furu

Våra limfogsskivor tillverkas av stark certifierad furu som växt sig långsamt i Sveriges välskötta skogar. Skivorna kan levereras med olika frästa profiler, till exempel fasade eller rundade kanter. Vi kan även anpassa kvalitet, förpackning och utförande efter dina önskemål.

limfog ek

Limfog Ek

Köksbänk, bordsskiva eller bokhylla? Ek är ett klassiskt, vackert och slitstarkt hårdträ som aldrig går ur tiden. Vår limfog är fingerskarvad med europeiskt ursprung och finns i de mest förekommande dimensionerna i 18 mm tjocklek.

limfog gran

Limfog Gran

Ess-Enn Timber levererar limfog i gran till både nöjda DIY-kunder men även till mejeriindustrin i Europa i form av speciella skivor för lagring av ost. Där är kraven höga både när det gäller kvalité men även att limmet möter dom kraven som livsmedelsindustrin kräver.

jool kontor fixboard

Fixboard

FixBoard är vårt egna populära varumärke och representerar ett komplett sortiment av massiva limfogsskivor med medföljande konsumentinformation. För att varje butik skall nå maximal försäljning är sortimentet av hobbyskivor under ständig utveckling. 

  • Erbjuder valfrihet då skivorna tillverkas i en stor mängd olika format.
  • Ett välkänt varumärke som står för kvalitet, service och miljötänkande.
  • Levereras i en modern, säljande och skyddande förpackning.
  • Naturligtvis FSC® certifierat för ett hållbart skogsbruk.
jool kontor fixboard
ess-enn trappa

Möbel- och trappämne

I över 40 år har vi tillverkat limfog av högsta kvalitet. Till detta används endast de finaste råvarorna som långsamt fått växa till sig i norra Sveriges djupa skogar. Virkets noga kontrollerade fuktkvot på 8-10% lämpar sig mycket bra för möbel-, säng- och kökstillverkare där höga krav ställs på hållfasthet, hållbarhet samt estetiskt vacker ådring. För oss är det mesta möjligt och produktionen helt kundanpassad – testa oss! 

Kvalitetsinformation och toleranser

Vår limfog tillverkas i två olika kvalitetsnivåer för olika användningsområden. Mest förekommande är som ett möbelämne och som hobbyskivor. Naturligtvis kan vi också anpassa kvalitetsnivån helt efter dina specifika krav.

A/B Möbelkvalité

A-sidan innehåller alla former av friska kvistar i obegränsat antal. Fastsittande svarta kvistar med en max diameter av ca 10-15mm. Märgprickar och mindre mängd fastsittande märg är tillåten, dock max ca 100-150 mm. Välavvägd mönsterbild. Skivans B-sida är av lägre kvalité.

B/C Hobbykvalité

A-sidan innehåller alla former av friska kvistar i obegränsat antal. Fastsittande svarta kvistar, max diameter av ca 15-30mm. Fastsittande märg, max ca 300mm, kan förekomma. Kvist och kådlåpsreparationer kan erfordras. Väl avvägd mönsterbild. Skivans B-sida är av lägre kvalité.