Småländsk tradition
– modernt synsätt

Om oss

Mitt i skogen, i en av Smålands minsta orter ligger en av Sveriges största produktionsanläggningar för limfog. Här går de moderna tillverkningsmetoderna hand i hand med en hundraårig småländsk tradition inom hållbar träförädling. För är det något som vi tar på största allvar så är det just skogen som ger oss allt råmaterial till vår produktion. Det och att fortsätta leverera svenskt virke i olika former av högsta kvalitet till skickliga fackmän och byggsugna hobbysnickare. Vi exporterar idag våra produkter till ett 15-tal olika länder runt om i världen. Med en stark hållbarhetsvision lett av kreativt småländskt entreprenörskap påverkar vi industrin i en positiv riktning – för dagens och morgondagens generationer.

 Välkommen till en nytänkande leverantör av trävaror.

Våra rötter

ESS-ENN etablerades år 1981 och utvecklades under kommande årtionden till en av de stora svenska producenterna av limfog, sågat och hyvlat trä. ESS-ENN Timber förvärvades av JOOL Invest AB 2008 efter ett antal svåra år. De nya ägarna genomförde därefter en lyckad ”turn-around” och har sedan dess strävat efter att modernisera produktionsanläggningarna och förbättra lönsamheten i bolaget.

Jool Invest filosofi är att vara en aktiv ägare med långsiktig horisont – företaget ska utvecklas genom sunt förnuft och småländsk entreprenörsanda. ESS-ENN HAR sina rötter i de småländska skogarna med en marknad som grenar ut sig till världens alla hörn. Med en strikt miljöpolicy och ett cirkulärt tänk i alla led av produktionen vill bolaget sätta en ny standard för träindustrin. Lokalt som globalt. 

ess-enn brädor

”Jag är mest stolt över att vi tagit steget mot ett mer hållbart ESS-ENN. Att vi har övergivit oljan och nu istället värmer lokalerna med våra egna restprodukter är ett enormt kliv i rätt riktning.”

– Caroline, platschef

Så här arbetar vi

Caroline Troedson, platschef

Vad heter du?
Caroline Troedson.

Vad är din roll på ESS-ENN?
Jag är platschef samt ansvarig för ekonomin.

Vad gör du om dagarna? Hur kan en typisk arbetsdag se ut för dig?
Mina dagar fylls av diverse arbetsuppgifter, så jag vet inte om jag har någon typisk arbetsdag. Bokföring, möten, arbetsmiljöarbete, prata med medarbetare, förbättringsarbete, strategier, statistik etc.

Vad är det mest spännande med ditt jobb?
Tankarna på framtiden. Hur stora kan vi bli? Hur mycket bättre kan vi bli?

Vilka styrkor har du i ditt ledarskap? 
Jag är relativt ny i rollen som platschef, men skulle säga att jag är rak, tydlig och kan erkänna när jag har fel.

Hur stöttar du dina medarbetare i deras utveckling?
Genom att lyssna, lyfta och uppmuntra.

Vad är du mest stolt över i ert hållbarhetsarbete?
Jag är mest stolt över att vi tagit steget mot ett mer hållbart ESS-ENN. Att vi har övergivit oljan och nu istället värmer lokalerna med våra egna restprodukter är ett enormt kliv i rätt riktning.

caroline troedson platschef

Vad gör du när du inte arbetar? 
Jag styrketränar, umgås med familj och vänner, reser. Jag går under namnet ”pralinnörd” bland vännerna så jag får väl säga att praliner är mitt fritidsintresse. Jag gör inte egna men följer många ”pralinkonton” på instagram. Beställer hem och sen har jag och en kompis pralinprovning. Unna er en pralin för 20kr och ni förstår vad jag menar.

andreas sjögren medarbetare

Andreas Sjögren, medarbetare

Vad heter du?
Andreas Sjögren.

Vad har du gjort innan du började på ESS ENN? 
Innan jag började på ESS-ENN så gick jag en 3-årig linje på trätekniska programmet på Kungsmadsskolan i Växjö.

Hur hamnade du på ESS ENN? 
Efter skolan så kom jag in på en utbildning som varade i ca 1 år som ESS-ENN hade som resulterade i en anställning.

Hur länge har du arbetat här?
Jag har arbetat på ESS-ENN i 23år.

Vad är din roll på ESS ENN?
Jag arbetar 2-skift ute i fabriken. Sortering och avsyning är mina två huvudsysslor.

Vad gör du om dagarna? Hur kan en typisk arbetsdag se ut för dig?
En typisk dag på jobbet sorterar lameller i olika kvalitéer. Håller även till i avsyningen där man ska hålla koll efter defekta limfogs skivor.

Kan du dra nytta av dina tidigare erfarenheter i ditt nuvarande jobb?
Jag kan absolut dra nytta av tidigare erfarenheter. Jag har trä vana. Kan olika träslag och vet vad man ska sortera bort.

andreas sjögren medarbetare

Vad är det mest spännande med ditt jobb?
Att man vet aldrig vad som händer. Ingen dag är den andra lik.

Varför tycker du att man ska arbeta på ESS ENN? 
Att man fortfarande efter så länge på ESS-ENN lär sig nya saker. Och kanske kan få möjligheten att få utbilda sig vidare.

Vad gör du när du inte arbetar?
När jag inte arbetar så umgås jag med familjen. Lagar mycket mat, jag älskar matlagning. På sommaren gillar jag att odla grönsaker.